Stanislav Kolíbal, Petr Novák a Hiromi Nakagawa hvězdami letošního mezinárodního sochařského symposia v Dobřichovicích

Publikováno 1.6.2017

Středočeské Dobřichovice hostí již posedmé sochařské symposium. Kilometrový chodník Cesty mramoru mezi Dobřichovicemi a Karlíkem, jejž projektoval architekt Mojmír Ranný, letos obohatí svými díly mimo jiné jedenadevadesátiletý akademický sochař, profesor Stanislav Kolíbal, akademický sochař Petr Novák či Japonka Hiromi Nakagawa.

I letošní ročník symposia Cesta mramoru, které se koná od 16. července  do 13. srpna nabídne renomovaným sochařům z domova i zahraničí možnost v pěti týdnech volně zpracovat jeden z červených mramorů, který pochází z nedalekého Slivence. „Slivenecký mramor se s přestávkami láme přinejmenším od 14. století, a je tak naším nejdéle využívaným mramorem vůbec. I když v současné době nemá zdaleka takové využití jako v minulosti, zůstává jedním z našich nejdekorativnějších ušlechtilých kamenů vůbec," konstatuje Václav Rybařík, geolog zajímající se o historii.

Pozvání na symposium tentokrát přijal již jedenadevadesátiletý akademický sochař, profesor Stanislav Kolíbal. „ Jsme nesmírně rádi, že naše pozvání letos přijal významný představitel českého konceptuálního umění Stanislav Kolíbal, člen umělecké skupiny UB12,“  říká akademický sochař Petr Váňa, zakladatel symposia. Svou účast dále přislíbil akademický sochař Petr Novák, který se kromě své dlouholeté specializace na koně a jezdectví dále věnuje prameníkům, fontánám či sakrální tvorbě. Zahraniční zástupkyní bude Japonka Hiromi Nakagawa, která se podobných symposií zúčastnila i ve Zlíně, Nepomuku či v Praze. Jejich výsledné práce doplní práce sochařů z předchozích ročníků na cestě spojující dvě významné památky místní krajiny – barokní sochu Piety, vůbec největší sochu v údolí Berounky, a rotundu Svatého Martina v Karlíku.

V průběhu celé akce se veřejnost bude moci osobně setkat u večerního posezení s tvůrci soch, kteří jim budou postupně odhalovat svou práci.